Пређи на садржај

Uoči premijere poslednjeg filma o Hariju Poteru

Извор: Викиновости


5. јул 2011.
LONDON, 5. jula 2011. (Beta-AFP) - U Londonu će u četvrtak biti održana svetska pretpremijera poslednjeg filma o dečaku-čarobnjaku, "Hari Poter i relikvije smrti 2".

Sedam knjiga Džoane Rouling prodato je u svetu u više od 400 miliona primeraka, u prevodu na 69 jezika među kojima je i latinski, a prema njima snimljeno je osam filmova pošto je poslednja knjiga podeljena u dva dela. Roman "Hari Poter i kamen mudrosti", prvi u sagi, objavljen je 1997, pošto je rukopis prethodno odbilo desetak izdavača. Prvi tiraž je bio hiljadu primeraka, od kojih je 500 bilo namenjeno bibliotekama.

Prema podacima finansijskog časopisa Forbs, Džoana Rouling je jedini pisac koji je "teži" od milijardu dolara. Danijel Radklif (Hari Poter) je najbogatiji britanski glumac mlađi od 30 godina, sa 42 miliona funti (46 miliona evra), ispred Eme Votson (Hermiona Grejndžer) sa 22 miliona funti i Ruperta Grinta (Ron Vizli) (20 miliona funti). Prvih sedam filmova su filmski serijal koji je najviše zaradio u svetu, ispred filmova o Džejmsu Bondu i "Ratova zvezda", sa 6,4 milijarde dolara (4,4 milijarde evra), pokazuju podaci studija Vorner.


Извор[уреди]