Unija poslodavaca za refome u zaštiti od krize

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


12. август 2011.
BEOGRAD, 12. avgusta 2011. (Beta) - Uniji poslodavaca Srbije zatražila je u petak od Vlade Srbije da započne odlučne reforme, odlagane čitavu deceniju, kako bi privredu i građane zaštitila od posledica mogućeg novog talasa ekonomske krize.

"Stanje privrede u Srbiji je takvo da se nikakvim kratkoročnim merama neće postići značajno poboljšanje i preokret koji je potreban našoj zemlji, privrednicima i svim građanima željnim života u organizovanijem i efikasnijem sistemu usmerenom na stvaranje novih vrednosti, povećanju zaposlenosti i životnog standarda stanovništva", ističe se u saopštenju Unije.

Ključne reforme, prema oceni privrednika okupljenih u tom udruženju, potrebno je sprovoditi u javnom sektoru gde je zaposleno 535.000 ljudi, odnosno 30,6 odsto od ukupnog broja zaposlenih u Srbiji, što je gotovo trostruko više od proseka u zemljama Evropske unije.

Sprovođenjem dugoročnog programa prebacivanja zaposlenih iz javnog sektora u realni sektor obezbedilo bi, procenila je Unija, godišnji višak u budžetu od milijardu evra, a taj novac mogao bi da bude upotrebljen za kreditne linije buduće razvojne banke Srbije.

"Privatne kompanije koje bi koristile pozajmice od te banake imale bi obavezu da zaposle viškove iz javnog sektora u proizvodnji i sektoru usluga", predložila je Unija poslodavaca.


Извор[уреди]