Unapređenje potrage za haškim beguncima

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


31. децембар 2010.
BEOGRAD, 31. decembra 2010. (Beta) - Srbija planira da unapredi potragu za haškim beguncima u 2011. godini i da neka otvorena pitanja sa Prištinom rešava u planiranom dijalogu, proističe iz Akcionog plana za ispunjavanje preporuka Evropske komisije.

U Akcionom planu koji je objavljen na sajtu Kancelarije za pridruživanje EU, navodi se da će Nacionalni savet za saradnju u 2011. nastaviti da održava saradnju sa Haškim tribunalom na dosadašnjem "visokom nivou" u pogledu dostavljanja dokumentacije, pristupa arhivama državnih organa i svedocima.

U cilju ispunjavanja preporuka koje je u svom najnovijem izveštaju o saradnji Srbije s Hagom izneo glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, a odnose se na preispitivanje strategije koja se koristi za hapšenje haških begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića, planirane su aktivnosti za povećanje operativnih kapaciteta i uvođenje multidisciplinarnog pristupa u hapšenju begunaca.

Planirano je da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije više primenjuje tehničke metode (praćenje elektronske komunikacije i prepiske, nadzor nad kretanjem osoba od interesa u potrazi za haškim beguncima i primena DNK analiza) i sveobuhvatniju i efikasniju analizu podataka i dokumenata.

Kada je reč o odnosima sa Kosovom, pitanje pečata kosovske carine koje izdaje UNMIK, a Beograd ne priznaje, rešavaće se u okviru dijaloga Beograda i Prištine tokom 2011. godine. Problem carinskog pečata, kako se navodi, blokira plasman robe sa Kosova u Srbiju i tranzit kroz Srbiju.


Извор[уреди]