Пређи на садржај

Unapređene odnosa uprkos određenim neslaganjima

Извор: Викиновости4. децембар 2009.
VAŠINGTON, 4. decembra (Beta) - Ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je, na kraju višednevne posete Vašingtonu i Ohaju, da je u svim razgovorima naišao na razumevanje i želju da se odnosi SAD i Srbije unaprede u oblasti odbrane, ali i privrede i ekonomije, bez obzira na neslaganja koja postoje oko pitanja Kosova i Metohije.

"Već u februaru načelnik Generalštaba Vojske Srbije (Miloje) Miletić posetiće SAD, a u septembru očekujemo posetu komandanta Nacionalne garde SAD (Krega) Mekinlija, čime ćemo učvrstiti saradnju i produbiti odnose, imajući u vidu da želimo da nastavimo da školujemo oficire u SAD", rekao je Šutanovac agenciji Beta na kraju zvanične posete Americi.

On je dodao da je poseta bila veoma pozitivna i da je naišao i na razumevanje za viznu liberalizaciju za Srbiju u razgovorima koje je vodio sa više sagovornika u Senatu i Kongresu. "Čini mi se da se stvaraju uslovi da se, nakon liberalizacije koju nam je omogućila Evropska unija, ostvare pozitivni pomaci u tom pravcu i od Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Šutanovac.

Ministar je izrazio uverenje da će poseta senatora Džordža Vojinoviča Srbiji i regionu u februaru naredne godine doprineti da se odnosi Srbije i SAD podignu na viši nivo.


Извор[уреди]