Umro poznati džez saksofonista Džejms Mudi

Извор: Викиновости


10. децембар 2010.
SAN DIJEGO, 10. decembra 2010. (Beta-AP) - Poznati džez saksofonista Džejms Mudi (James Moody), koji je snimio više od 50 solo albuma i svirao s poznatim džez muzičarima Dizijem Gilepsijem (Dižy Gilepsy), Kvisijem Džonsom (Quincy Jones) i Lajonelom Hamptonom (Lionel), preminuo je u 86. godini.

Mudi je preminuo u četvrtak u bolnici San Dijega posle 10 meseci borbe s rakom pankreasa, izjavila je njegova supruga Linda Makgovan Mudi (McGowan).

Mudijev najpoznatiji hit iz 1949. godine je "Moody's Mood for Love", interpretacija balade iz 1935. godine "I'm in the Mood for Love".

"Džejms Mudi je imao zvuk, maštu i srce veliko kao Mesec", rekao je njegov prijatelj Kvinsi Džons.

Njegov hit, snimljen u Švedskoj 1949. godine, doneo je Mudiju nagradu Gremi i brojne druge nagrade. Tu pesmu su kasnije interpretirali mnogi muzičari, među kojima Areta Freklin (Arethe Franklin), Van Morison (Morrison), Ejmi Vajnhaus (Amy Whinehouse), Rod Stjuart (Stewart) i Kvin Latifa (Queen Latifah).

Mudi je četiri puta nominovan za nagradu Gremi. On je 1998. godine dobio prestižnu Američku nagradu za džez muziku kao i mesto u Holu poznatih međunarodnog džeza.

Njegov poslednji album "Moody 4B" snimljen je 2008. godine, ali je izdat ove godine. Nominovan je za Gremi u kategoriji najbolji džez album.

Mudi je nastupao širom svetom, uključujući u Beloj kući, Karnegi holu i londonskom Rojal festival holu. Njegov poslednji nastup je bio 28. januara u Sil Biču u SAD.

Muzičar će biti sahranjen 18. decembra. Mudi je bio oženjen, ima tri ćerke, četiri unučića i jednog praunuka.

Извор[уреди]