Umro novinar Miodrag Marović

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


11. januar 2013.
Herceg Novi/ Crna Gora (Beta) Poznati novinar, publicista i pisac Miodrag Mališa Marović preminuo je u petak u 83. godini u Herceg Novom posle duže bolesti, saopštio je list Politika.

Marović je tokom studija na Novinarsko-diplomatskoj školi u Beogradu profesionalnu karijeru počeo u omladinskoj štampi i nastavio je u najvećim novinskim kućama.

Sredinom šezdesetih i početkom sedamdesetih godina bio je stalni dopisnik Tanjuga i Politike iz Moskve. Bio je glavni urednik Srednjoškolca, Mladosti i Ekspres Politike. U nedeljniku NIN, u kojem je i završio stalni profesionalni rad, bio je urednik, putopisac i kolumnista.

Za spoljnopolitičku kolumnu "Sa 45. paralele" dobio je novinarsku nagradu "Svetozar Marković".

U međjunarodnoj javnosti važio je za jednog od najcenjenijih "kremljologa" - analitičara prilika u tadašnjem socijalističkom svetu.

Od 1978. godine živeo je i radio u Herceg Novom. Objavljivao je nedeljni spoljnopolitički komentar u Pobjedi, a kraće vreme bio je i glavni urednik Radija Herceg Novi. Sarađivao je i u nedeljniku Monitor i dnevniku Vijesti.

Objavio je 12 publicističkih dela, među kojima knjige "Sumrak staljinizma", "Tri izazova staljinizmu", "Balkanski džoker - Albanija i Albanci", "Saga o Kučima", zatim hroniku o usponu i padu najstarijeg dnevnika na Balkanu u periodu 1945-2002. godine pod naslovom "Politika i politika", kao i romansiranu biografiju crnogorskog državnika i političara Veljka Milatovića. Godine 2010. objavio je roman "Brđanin".

Miodrag Mališa Marović biće sahranjen u subotu na gradskom groblju u Herceg Novom.


Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg