Umro Volfgang Vagner

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

22. март 2010.
Берлин/ Немачка (Beta) - Volfgang Vagner, unuk kompozitora Riharda Vagnera i direktor operskog festivala u Bajrojtu duže od pola veka, umro je u 91. godini, javile su svetske agencije.

Vagner je umro u nedelju, navela je uprava festivala na sajtu te manifestacije. "Volfgang Vagner je posvetio ceo život baštini svog dede", navodi uprava festivala i dodaje da činjenica da je toliko vremena proveo na čelu festivala znači da "ulazi u istoriju kao direktor sa najdužim stažom na svetu".

Vagner je sa funkcije otišao po okončanju festivala 2008, posle duge borbe za moć u kojoj se dugo odupirao pokušajima da bude smenjen. Vagner je festival posvećen muzici svog dede vodio od 1951, najpre sa bratom Vilandom, a potom sam. Zbog upornog nastojanja da dugo ostane na funkciji sukobio se sa zvaničnicima koji nadgledaju festival koji se svakog leta održava u bavarskom gradu Bajrojtu u malom teatru od cigala kojeg je Rihard Vagner izgradio 70-ih godina 19. veka. Isto nastojanje podstaklo je sukob unutar porodice Vagner. Volfgang Vagner je 2008. otišao sa funkcije, a Katarina i njegova ćerka iz prvog braka Eva Vagner-Paskije od prošle godine dele funkciju direktora festivala u Bajrojtu.


Извор[уреди]