Umrla hrvatska glumica Mia Oremović

Извор: Викиновости

26. јул 2010.
ZAGREB, 26. jula 2010. (Beta) - Istaknuta hrvatska i jugoslovenska pozorišna, televizijska i filmska glumica Mia Oremović umrla je u subotu u 92. godini u mestu Križevci, u okolini Zagreba, saopštila je u ponedeljak njena porodica.

Mia Oremović je glumačku karijeru počela još za vreme Drugog svetskog rata, a bila je članica Hrvatskog narodnog kazališta i Dramskog kazališta. Od 1967. radila je kao slobodna umetnica.

Na filmu je debitovala 1952. glavnom ulogom udovice Roze u filmu Vatroslava Mimice "U oluji", a za ulogu u "H-8" iz 1958. godine, u režiji Nikole Tanhofera, nagrađena je na filmskom festivalu u Puli glavnom glumačkom nagradom, Zlatno arenom.

Mia Oremović je nagradu u Puli dobila i 1968. za ulogu u komediji Kreše Golika "Imam dve mame i dva tate". Ostvarila je niz zapaženih uloga, a najveću popularnost stekla je ulogom tete Mine u filmu "Ko peva zlo ne misli" iz 1970. godine.

Mia Oremović glumila je u tridesetak filmova i televizijskih serija, od "Dnevnika očenašeka" i "Našeg malog mista" do "Kapelskih kresova" i "Smogovaca", a pojavila se i u seriji "Pozorište u kući" RTV Beograd.


Извор[уреди]