Umrla Glorija Stjuart, stara Rouz iz Titanika

Извор: Викиновости


28. септембар 2010.
LOS ANĐELES, 28. septembra 2010. (Beta-AP) - Američka glumica Glorija Stjuart, najpoznatija kao Rouz Kalvert u poznim godinama u filmu "Titanik", umrla je u 101. godini.

Glumica je umrla u nedelju uveče u svom domu u Los Anđelesu, kazala je njena ćerka. U mladosti, Glorija Stjuart bila je lepa plavuša koja je većinom igrala u filmovima B produkcije. Sredinom 1940-ih godina se povukla kako bi se posvetila slikarstvu, a filmu i televiziji se vratila 1970-ih godina. Među njenim značajnijim ulogama iz tog perioda bila je ona u filmu "My Favorite Year" sa Piterom O'Tulom.

Svetsku slavu stekla je u poznim godinama, kada ju je Džejms Kameron odabrao za jednu od glumica koje će igrati junakinju filma o parobrodu koji je udario u ledenu santu i potonuo na prvom putovanju 1912. Glorija Stjuart igrala je Rouz Kalvert, 101-godišnjakinju koju je kao mladu igrala Kejt Vinslet. Obe su nominovane za Oskara, a Glorija Stjuart je sa 87 godina postala je najstarija glumica ikada nominovana za to priznanje. Tada su prvi put u istoriji dve glumice nominovane za isti lik u istom filmu. "Titanik" je u svetskim bioskopima zaradio 1,8 milijardi dolara i bio je rekorder po zaradi do prošle godine, kada ga je nadmašio Kameronov "Avatar".


Извор[уреди]