Umeren oporavak biće nastavljen u 2011.

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


24. новембар 2010.
BEOGRAD, 24. novembra 2010. (Beta) - Predstavnici Evropske banake za obnovu i razvoj u sredu su procenili da će u Srbiji u 2011. godini biti nastavljen umereni privredni oporavak, za šta je potrebno poboljšanje poslovne klime i veće učešće privatnog sektora.

Na predstavljaju Izveštaja EBRD-a o tranziciji za 2010. godinu u Narodnoj banci Srbije vodeći ekonomista te banke Piter Sanfi je rekao se očekuje lagan rast srpske privredu u ovoj godini od 1,6 odsto, dok bi u sledećoj on mogao da dostigne 2,9 odsto.

EBRD, kako je istakao, pozdravlja napredak Srbije u pripremama za pristupanje Evropskoj uniji, oživljavanju privatizacije i spremnost Vlade da sprovede sveobuhvatnu reformu javnog sektora.

"Da bi se obezbedila makroekonomska stabilnost i dalje poboljšavala poslovna klima u Srbiji Vlada mora da da nastavi proces harmonizacije zakonodavstva sa pravnim okvirom EU i realizuje program dogovoren sa Međunarodnim monetarnim fondom", istakao je Sanfi.

U izvestaju EBRD-a navedeno je da kreatori ekonomske politike treba da podrže izvoz suzbijanjem korupcije, jačanjem vladavine prava, efikasnijim organizovanjem carinskih procedura i smanjenjem trgovinskih barijera koje otežavaju pristup izvoznim tržištima.


Извор[уреди]