Ulje jeftinije za oko 15 dinara?

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


5. септембар 2011.
BEOGRAD, 5. septembra 2011. (Beta) - Cena ulja u Srbiji, prema procenama stručnjaka, mogla bi biti niža za oko 10 odsto ili za oko 15 dinara po litru, a fabrika "Vital" iz Vrbasa je najavila da će od utorka prodavati ulje u proseku za 10 dinara manje, odnosnao litar će koštati do 129 dinara.

Saradnik Centra za naučno istraživački rad Privredne komore Srbije (PKS) Vojislav Stanković kazao je u utorak agenciji Beta da ima prostora da proizvođači ulja u Srbiji smanje cenu za oko 10 odsto ili oko 15 dinara, jer je ovogodišnji rod suncokreta dobar, a i cena te kulture je na domaćem i svetskom tržištu manja od prošlogodišnje.

On je naveo da je pod suncokretom u ovoj godini u Srbiji posejano 174.331 hektara i da se očekuje prinos od 2,4 tone po hektaru što znači da bi trebalo da bude proizvedeno 427.000 tona suncokreta ili za 12,8 odsto više nego 2010. godine.

U saopštenju fabrike Vital, koja će od utorka pustiti u prdaju svoje ulje po ceni od 129 dinara, navodi se da je cena ulja smanjena zbog odličnog ovogodišnjeg roda suncokreta u Srbiji, čija je cena dostigla onu u okruženju, a koja je niža nego prošle godine u proseku deset odsto.

Извор[уреди]