Пређи на садржај

Ulazak Srbije u EU obostrani interes

Извор: Викиновости12. септембар 2011.
(Beta) - Izvršni sekretar Ekonomske komisije UN za Evropu Jan Kubiš ocenio je da je strateški interes Evropske unije da Srbija i ostale zemlje zapadnog Balkana postanu njene punopravne članice.

Kubiš je u intervjuu za izdanje dnevnog lista „Danas“ od ponedeljka izjavio da aktuelna ekonomska kriza u EU neće ugroziti evropski put Srbije.

Bivši ministar inostranih poslova Slovačke naveo je da građani Srbije u nastavku evrointegracija treba da očekuju otvoreno tržiste, mogućnosti zaposlenja u državama EU kao i pridruživanje trgovinskom i ekonomskomg bloku.

„Za Srbiju i njene građane nema bolje alternative od učlanjenja u EU“, dodao je Kubiš.

On je istakao da je dobro što postoji komunikacija Beograda i Prištine da se posredstvom razgovora iznadju rešenja, navodeći da taj dijalog EU „snažno podržava“.

Na pitanje kako ocenjuje „zatezanje“ odnosa Srbije i nekih članica EU, s Nemačkom na čelu, Kubiš je rekao da nije došlo do pogoršanja odnosa.

„Na osnovu onoga što sam mogao da vidim, mislim da su odnosi Srbije i Nemačke dobri. Nemačka iskreno podržava i želi Srbiju u Evropskoj uniji“, zaključio je Kubiš.

Kubiš je učestvovao na Forumu Srbija - Evropska unija, koji je u petak održan u Beogradu.

Извор[уреди]