Пређи на садржај

Ulaganja od 29 milijardi dinara za održivi razvoj

Извор: Викиновости


16. јун 2011.
BEOGRAD, 16. juna 2011. (Beta) - Srbija će ove godine investirati 29 milijardi dinara u realizaciju ciljeva Nacionalne stratetgije održivog razvoja, izjavila je u četvrtak koordinator projekta za podršku sprovođenja te strategije Darinka Radojević.

Ona je na 5. forumu patnera u primeni Akcionog plana za realizaciju Nacionalne strategije održivog razvoja kazala da će novac biti obezbeđen iz budžeta Srbije, kredita, donacije i pretpristupih fondova Evropske unije.

Radojevićeva je kazala da se razmatraju izmene Akcionog plana, prema kojima će prioriteti održivog razvoja biti povehanje zapošljavanja, veća energetska efikasnost, povećanje udela energije iz obnovljivih izvora, unapređenje sistema upravljanja vodama i otpadom, obrazovanje za održivi razvoj i povećanje biodiverziteta.

Prema njenim rečima, u prošloj godini realizovano je 54 odsto od 605 planiranih aktivnosti iz Akcionog plana za realizaciju Nacionalne strategije održivog razvoja, što je nešo bolje nego u 2009. godini, kada je realizovano 52,5 odsto aktivnosti.

Kako je istakla Radojevićeva, radiće se na poboljšanju saradnje sa partnerskim institucijama, jačanju kapaciteta kroz razmenu iskustava i obuke, kao i na drugoročcno podizanje nivoa znanja kroz reformu sistema obrazovanja i podsticaje multidisciplinarnih projekata kroz istraživanje i razvoj.


Извор[уреди]