Ukidanje viza kao znak ohrabrenja

Извор: Викиновости


30. новембар 2009.
Brisel-  (Beta) Predsednik Srbije Boris Tadić, potpredsednik Evropske komisije Žak Baro i evropski komesar za proširenje Oli Ren istakli su u ponedeljak u Briselu da ukidanje viza za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije predstavlja korak ka daljoj integraciji tih zemalja u Evropsku uniju.

"Ovo je veliki dan za sve građane Srbije, to je veliki dan za sve koji su živeli u bivšoj Jugoslaviji", rekao je Tadić na zajedničkoj konferenciji za novinare u Briselu i izrazio nadu da će vize biti ukinute i za građane u BiH i Albanije, kao Kosova.

Tadić je čestitao građanima Srbije na "oslobođenju od poslednjih sankcija koje su predstavljale vize". Žak Baro je rekao da je odluka Saveta ministara EU o ukidanju viza "odlična vest". "Ovo je veliki dan. Jako smo srećni što srpskoj omladini možemo da ponudimo priliku da za Božić dođe u Evropu bez viza", rekao je Baro.

Na pitanje da li je to dokaz da zemlje Zapadnog Balkana mogu dalje napredovati na putu integracija u EU, Baro je rekao da je "ukidanje viza znak ohrabrenja". Evropski komesar za proširenje Oli Ren je takođe istakao da je ovo veliki dan za građane tri zemlje. "Ovo je veliki korak u smislu evropskih integracija, koji dalje otvara put evropeizaciji građanskog društva u tim zemaljma, što je krajnji cilj i glavni preduslov za napredak u evropskim integracijama", rekao je Ren.


Извор[уреди]