Ukidanje monopola u naftno-gasnom sektoru

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу

12. април 2010.
BEOGRAD, 12. aprila 2010. (Beta) - Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković najavio je u ponedeljak da će monopol u sektoru nafte i gasa biti ukinut 1. januara 2011. godine.

Otvarajući u Beogradu Međunarodnu konferenciju o konkurenciji, on je rekao da srpska vlada radi i na ukidanju monopola u železničkom saobraćaju, ističući da će i tržište električne energije biti otvoreno za nove proizvođače.

Vlada Srbije, kako je rekao Cvetković, nastaviće da radi na uvođenju konkurencije na srpskom tržištu. "Za Vladu Srbije ne postoji dilema monopol ili konkurencija. Mi podržavamo konkurenciju", rekao je premijer na skupu koji organizuje Komisije za zaštitu konkurencije.

On je podsetio da početkom ove godine već ukinut monopol u fiksnoj telefoniji. Premijer je dodao da će vlada Srbije nastaviti da radi na daljem usavršavanju regulatornog okvira i jačanja institucija za zaštitu konkurencije.

Šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Vensan Dežer je kazao da je Srbija u poslednje četiri godine napredovala u uvođenju konkurencije, ali da su neophodna dalja poboljšanja u toj oblasti. On je istakao da proces donošenja odluka mora biti jasniji.


Извор[уреди]