Udovički: Kineski stav o Kosovu izuzetno važan za Srbiju

Извор: Викиновости


20. avgust 2008.
Peking/ Narodna Republika Kina (Beta) - Ambasador Srbije u Kini Miomir Udovički rekao je u sredu da su principijelni stav Kine o Kosovu i njeno insistiranje na poštovanju međunarodnog prava veoma značajni za Srbiju, posebno u svetlu predstojeće inicijative u Generalnoj skupštini UN.

"Kada jedna zemlja takvog ugleda kao što je Kina, a pri tom je stalna članica Saveta bezbednosti UN, kao i Rusija, veoma čvrsto i principijelno kaže da ne podržava i ne može da prihvati jednostrano otcepljenje Kosova, takav stav sigurno da utiče i na druge zmelje koje posmatraju, osluškaju, gledaju kako se postavljaju velike i uticajne zemlje", rekao je Udovički u intervjuu agenciji Beta.

Ambasador je ocenio da će to sigurno biti značajno "u ukupnom odmeravanju snaga" u vezi sa inicijativom Srbije u Generalnoj skupštini UN da se od Međunarodnog suda pravde zatraži mišljenje o leglanosti proglašenja nezavisnosti Kosova.

Udovički je istakao da na političkom planu Srbija i Kina nemaju otvorenih pitanja i da postoji veliko uzajamno razumevanje i podrška za najvažnija pitanja obe zemlje. Dodao je da se očekuje da se u oblasti ekonomije učine novi koraci u pravcu dogovora o konkrentim projektima i većeg kineskog učešća na srpskom tržištu.

Извор[уреди]