Пређи на садржај

Ubuduće krivični postupci godinu dana

Извор: Викиновости


29. септембар 2010.
BEOGRAD, 29. septembra 2010. (Beta) - Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je u sredu da će krivični postupci u Srbiji ubuduće trajati godinu dana, a parnični dve godine, u skladu sa standardom koji važi i u drugim evropskim zemljama.

Na prezentaciji izveštaja Saveta Evrope (SE) o podršci reformi pravosuđa u Srbiji, Malović je rekla da bi uskoro trebalo da budu usvojene izmene i dopune Zakona o izvršnom postupku kojim će biti rešen problem dugotrajnog izvršenja presuda.

"Srbija više neće biti zemlja u kojoj se na izvršenje u proseku čeka oko 500 dana, dok u Evropskoj uniji izvršenja traju najduže 30 do 40 dana", rekla je Malović. Ona je navela da će se Srbija reformom pravosuđa i usvajanjem novih pravosudnih zakona pripremiti za kandidaturu za članstvo u EU koju očekuje, kao i za uspešne pregovore sa EU.

Predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarović rekla je da je šestomesečna analiza rada u 2010. godini pokazala da sudovi u Srbiji nisu preopterećeni. Ona je negirala da odluke Visokog saveta sudstva o izboru sudija nisu bile transparentne i navela da je do danas Ustavnom sudu Srbije dostavljeno 330 pojedinačnih odluka o kojima će taj sud postupati.


Извор[уреди]