Ubice su pobedile svedoke

Извор: Викиновости


1. октобар 2011.
Београд-  (Beta) - Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da je smrt ključnog svedoka zločina Fatmira Ljimaja dokaz da Euleks nema adekvatne mehanizme zaštite svedoka, ali je izneo da problema sa svedocima ima i u Srbiji.

„Euleks je pokušao da zaštiti svedoka Agima Zogaja tako što ga je izmestio sa Kosova. Njegov otac - čitam u štampi, kaže da on nije želeo da ide iz kuće. Očigledno da ga nisu dovoljno dobro zaštitili. Plašim se i da pomislim kako bi prošao na Kosovu kad su ga i u Nemačkoj našli“, rekao je Vukčević za subotnje „Večernje novosti“.

Vukčević je rekao da je to veliki gubitak jer je Zogaj jedan od ključnih svedoka zločina u Klečkoj 1999. godine.

„Iako kosovski pravni eksperti tvrde da Zogajeva smrt neće ugroziti postupak, jer su... ostali zapisani iskazi i snimci, ovo je težak udarac na pravosuđe Euleksa. Obistinile su se moje sumnje da Euleks nema adekvatne mehanizme zaštite svedoka“, rekao je Vukčević.

Na pitanje o sigurnosti zaštićenih svedoka u domaćim postupcima za ratne zločine, Vukčević je rekao da su „kod nas problemi druge prirode, iako oni mogu da uzrokuju tragičan ishod. Bojim se da je sudbina (2006. godine) ubijenog svedoka (Zorana) Vukojevića u predmetu ubistva premijera (Zorana) Đinđića (2003. godine) bila tiha opomena svima nama“.

Извор[уреди]