U toku analiza da li ima monopola u Srbiji

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


7. фебруар 2011.
BEOGRAD, 7. februara 2011. (Beta) - Komisija za zastitu konkurencije započela je analizu srpskog tržišta u nekoliko značajnih oblasti da bi utvrdila da li su tačni navodi Evropskog parlamenta o postojanju monopola u Srbiji.

"Na osnovu rezultata analiza i eventualnih postupaka koji će biti pokrenuti, biće moguće jasnije oceniti da li je ocena (iz Rezolucije) Evropskog Parlamenta o postojanju monopola u raznim sektorima bila u potpunosti tačna", ističe se u pisanoj izjavi Komisije za portal EurAktiv Srbija (www.euractiv.rs). Ne navodi se o kojim oblastima je reč.

Evropski parlament je u Rezoluciji o Srbiji, usvojenoj u januaru ove godine, ocenio da u Srbiji monopoli narušavaju funkcionisanje tržišta. U Komisiji ocenjuju da je oblast konkurencije u Srbiji regulisana u skladu sa evropskim standardima, ali da ne postoji dovoljna svest učesnika na tržištu o značaju poštovanja pravila antimonopolske politike.

Komisija će zato u narednom periodu veliku pažnju posvetiti upoznavanju javnosti, firmi i državnih organa sa značajem zaštite konkurencije, navedeno je u izjavi za portal EurAktiv.


Извор[уреди]