U sredu prva aukcija evroobveznica

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


8. фебруар 2011.
BEOGRAD, 8. februara 2011. (Beta) - Ministarstvo finansija sutra će na prvoj aukciji državnih hartija od vrednosti u evrima ponuditi na prodaju pedesettronedeljne (371 dan) diskontne obveznice ukupne nominalne vrednosti 200 miliona evra.

Odluka o prodaji državnih obveznica u evrima doneta je, kako je rečeno Beti u Ministarstvu finansija, na osnovu procene da je to korisno za državu jer su strani investitori zainteresovani za te dugoročne hartije od vrednosti.

Stručnjaci istovremeno procenjuju da bi prodaja obveznica u evrima mogla da utiče na smirivanje, pa čak i obaranje deviznog kursa, ukoliko se strani investitori odluče za kupovinu.

U Upravi za javni dug očekuju da kamata na evroobveznice bude oko pet odsto i procenjuju da bi, s obzirom na veliko interesovanje banaka i stranih investitora, polovina emisije mogla da bude prodata već sutra.

Dodatni razlog što se država odlučila za ovu i još jednu aukciju u februaru jeste obezbeđivanje novca za finansiranje budžetskog deficita na duži rok.


Извор[уреди]