U raspravi o Kosovu učestvovaće 29 država

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


9. октобар 2009.
Hag-  (Beta) Međunarodni sud pravde saopštio je u petak da će 29 država, pored Srbije i privremenih vlasti u Prištini, učestvovati u usmenoj raspravi o zakonitosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, koja pred tim sudom počinje 1. decembra.

Postupak pred najvišim sudom UN pokrenula je Srbija koja tvrdi da je jednoglasno proglašenje nezavisnosti Kosova u februaru 2008. godine bilo u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Na zahtev Beograda, Međunarodni sud pravde će o tome dati savetodavno i neobavezujuće mišljenje, pošto sasluša argumente svih učesnika u raspravi.

Prvog dana rasprave, argumente će izneti pravni zastupnici Srbije i vlasti u Prištini koje su jednostrano proglasile nezavisnost u februaru prošle godine. Sud je stranama odredio po tri sata za obrazlaganje stavova. Sve učesnice u raspravi će, po odluci suda, za izlaganje argumenata imati 45 minuta.

Posle usmene rasprave, najviši sud UN doneće savetodavno mišljenje o tome da li je jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova prekršeno međunarodno pravo. U prethodnoj fazi postupka, pisane podneske je najvišem sudu uložilo ukupno 35 država, kao i vlasti u Prištini koje su proglasile nezavisnost u februaru prošle godine.


Извор[уреди]