U ponedeljak o ukidanju viza za Srbiju

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


29. новембар 2009.
Brisel-  (Beta) Savet ministara Evropske unije u ponedeljak u Briselu treba da donese odluku o ukidanju kratkoročnih šengenskih viza za državljane Srbije, Crne Gore i Makedonije, počev od 19. decembra ove godine.

To je saopštio visoki zvaničnik švedskog predsedništva EU, koji je naznačio da će ministri unutrašnjih poslova i pravosuđa Unije to učiniti tako što će u Regulativu 539/2001 Evropske unije uneti dopunu, kojom se državljane te tri zemlje stavljaju na "pozitivan šengenski spisak".

Odnosno, kako se navodi, da će biti "izuzeti od obaveze vađenja viza" EU, ali bez prava na rad u zemljama evropske 27-orice.

Reč je o građanima Srbije, osim žitelja s prebivalištem na Kosovu, kao i Crne Gore i Makedonije, koji imaju biometrijske pasoše, a koji će u turističke ili slične svrhe moći da bez viza borave najduže tri meseca, tokom svakih pola godine.

A što znači da posle tri meseca otkako su ušli na teritoriju jedne od zemalja "šengenskog prostora" EU, moraju završiti boravak i tek posle tri meseca ponovo mogu na isti rok bez vize ići u turizam ili posete na teritoriju Unije pod režimom slobodnog kretanja bez granične kontrole.


Извор[уреди]