Пређи на садржај

U petak presuda Gotovini i saoptuženima

Извор: Викиновости


14. април 2011.
HAG, 14. aprila 2011. (Beta) - Haški tribunal izreći će u petak presudu hrvatskim generalima Antu Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženim za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine tokom i posle operacije Oluja, u leto i jesen 1995.

U završnoj reči, krajem avgusta prošle godine, tužioci su zatražili da Gotovina (53), Čermak (59) i Markač (53) budu proglašeni krivim po svim tačkama optužnice.

Gotovina, Čermak i Markač optuženi su za progon; prisilno premeštanje i deportaciju; pljačkanje javne i privatne imovine; bezobzirno razaranje naselja; ubistva i nehumana dela i okrutno postupanje prema srpskim civilima u Kninskoj krajini tokom i posle Oluje, od 4. avgusta do kraja septembra 1995.

Optužba je predložila da Gotovini bude izrečena kazna od 27 godina zatvora, a da trećeoptuženi Markač bude kažnjen zatvorom dugim 23 godine. Za drugooptuženog Čermaka, tužioci su predložili zatvorsku kaznu od 17 godina. Tužioci su tvrdili da su tokom procesa dokazali da je trajno i nasilno uklanjanje Srba iz Kninske krajine bilo cilj operacije Oluja u avgustu 1995, u okviru zajedničkog zločinačkog poduhvata na čijem je čelu bio tadašnji hrvatski predsednik Franjo Tudjman.

Odbrane su tražile da optuženi budu oslobođeni, tvrdeći da je Oluja bila legitimna vojna operacija za reintegrisanje Kninske krajine u sastav Hrvatske, a da je srpsko stanovništvo napustilo teritoriju u okviru evakuacije koju je organizovalo njihovo vođstvo na čelu sa Milanom Martićem.


Извор

[уреди]