U novembru inflacija jedan odsto

Извор: Викиновости


30. новембар 2009.
Beograd-  (Beta) U Srbiji je u novembru inflacija bila jedan odsto, a za prvih jedanaest meseci ove godine inflacija je dostigla 10,3 odsto, objavio je u ponedeljak Republički zavod za statistiku.

Kako se navodi u saopštenju Zavoda, cene na malo su u novembu bile za 9,2 odsto više nego u istom mesecu 2008. godine. U novembru su cene robe u proseku bile više za 1,4 odsto nego u oktobru, a cene usluga su ostale na prošlomesečnom nivou.

Prema podacima Zavoda za statistiku, cene poljoprivrednih proizvoda u novembru su bile povećane za 13,3 odsto, na šta je uticalo sezonsko povećanje cena voća i povrća. Cene ribe su snižene, dok su jaja poskupela. Cene industrijskih prehrambenih proizvoda u proseku su bile niže za 0,1 odsto zbog pada cena jestivog ulja, brašna i svežeg mesa.

Cene duvana se nisu menjale, dok su pića u novembru u proseku pojeftinila za 0,6 odsto. Troškovi života u Srbiji su u novembru bili za 0,8 odsto viši nego u oktobru. Rast troškova života u prvih 11 meseci ove godine bio je 6,7 procenata, a godišnji rast troškova života iznosio 5,8 odsto.


Извор[уреди]