U nedelju ustoličenje patrijarha Irineja

Извор: Викиновости


2. октобар 2010.
BEOGRAD, 2. oktobra 2010. (Beta) - U Pećkoj patrijaršiji u nedelju će biti ustoličen 45. patrijarh srpski Irinej, koga će na kraju svete liturgije u tron uvesti dva najstarija episkopa Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Sveta liturgija će početi u 10.00, a mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije uvešće na kraju liturgije u tron patrijarha.

Potom će se čitati molitve ustoličenja, besede, a patrijarh Irinej će održati govor.

Prilikom ustoličenja poglavara izgovara se reč "aksios", što na grčkom znači dostojan i to je znak saglasnosti prisutnih da je arhijerej koji je izabran za poglavara dostojan te pozicije.

Ustoličenju patrijarha prisutvovaće predstavnici svih pravoslavnih crkava i drugih verskih zajednica, a prema nekim procenama iz SPC očekuje se ta će tom činu prisustvovati oko 4.000 ljudi.

Sinod SPC saopštio je da će Srbiju na ceremoniji ustoličenja predstavljati predsednik Boris Tadić, dok će za sve politicke i javne licnosti, svecani prijem povodom ustoličenja biti priređen dan kasnije u Patrijaršiji u Beogradu.

Ustoličenju patrijarha prisustvovaće i lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić, ali, kako je ranije saopšteno, kao privatno lice, bez obezbeđenja Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Više od 50 autobusa, organizovanih preko svojih parohija, uputiće se ka Pećkoj patrijaršiji, a očekuje se dolazak vernika iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

SPC je od Kfora i Euleksa, koji će biti zaduženi za bezbednost, dobila garancije za obezbeđivanje pune sigurnosti svih prisutnih.

Čin ustoličenja prenosiće Radio-televizija Srbije.


Извор[уреди]