U martu razmatranje prigovora sudija

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


4. јануар 2011.
BEOGRAD, 2. januara 2011. (Beta) - Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da bi Visoki savet sudstva mogao da bude izabran polovinom februara, pre zakonom utvrđenog roka, i da bi u martu trebalo da počne razmatranje prigovora sudija koje nisu izabrane u postupku opšteg izbora.

Malović je u intervjuu agenciji Beta rekla da će preispitivanje odluka o izboru sudija uslediti nakon usvajanja Pravilnika o kriterijumima i merilima i da bi do juna mogli da budu obavljeni razgovori sa svim neizabranim sudijama koje su uložile prigovore.

"Neizabrane sudije biće pozvane pred Visoki savet sudstva i imaće priliku da se izjasne na navode iz pojedinačnog obrazloženja koji su im već dostavljeni i ukoliko ne budu zadovoljne odlukom, takođe će imati mogućnost žalbe Ustavnom sudu", rekla je Malović.

Ona je kazala da će u izradi Pravilnika o kriterijumima i merilima učestvovati i evropski ekspert koji će polovinom januara doći u Beograd i da će uz saglasnost Evropske komisije biti urađen i akcioni plan za sprovođenje pravosudnih zakona usvojenih krajem decembra.

Ministarka pravde odbacila je mogućnost da bi zbog kritika dela javnosti i strukovnih udruženja usvojene izmene pravosudnih zakona mogle dodatno da uspore, ili da ugroze dalju reformu pravosuđa.


Извор[уреди]