U junu potpuna ocena viznog režima

Извор: Викиновости


6. мај 2011.
BRISEL, 6. maja 2011. (Beta) - Evropska komisija je u petak u Briselu stavila do znanja da nema promena u režimu bez viza za Srbiju i da će u junu biti usvojen sveobuhvatan izveštaj o tome, uključujući i nalaze poslednje misije stručnjaka EU koji su krajem aprila boravili u Srbiji.

To je rekao jedan predstavnik za štampu u EK, na pitanje da li bi neke "zaštitne mere" mogle biti preduzete pošto je Belgija to zatražila pismom od Evropske komisije u slučaju da se ne smanji priliv lica koja dolaze s biometrijskim pasošima i neosnovano traže politički azil u Belgiji.

Portparol evropske komesarke za unutrašnje poslove Sesilije Malmstrem je objasnio da se trenutno razmatraju nalazi boravka u Srbiji misije stručnjaka Europola, zemalja EU, agencije za spoljnu kontrolu granica Unije-Fronteks i drugih tela.

On je dodao da će takva misija uskoro otići i u Makedoniju.

Kako agencija Beta saznaje u evropskim diplomatskim izvorima, nalazi misije EK koja je boravila u aprilu u Beogradu, prema prvim procenama, ne ukazuju na veće promene u dosadašnjem sprovođenju bezviznog režima sa Srbijom.


Извор[уреди]