U drugom krugu Srbija odlučuje u kom pravcu ide

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


21. januar 2008.
Beograd/ Srbija (Beta) - Vodeći listovi na engleskom jeziku pišu u ponedeljak o predsedničkim izborima u Srbiji naglašavajući da će odluka o tome ko je budući predsednik biti doneta u drugom krugu koji će takođe biti presudan za to u kom pravcu će Srbija krenuti, prema zapadu ili prema istoku.

"Proruski bivši saveznik Slobodana Miloševića pobedio je u prvom krugu srpskih predsedničkih izbora sinoć, otvorivši put za direktno takmičenje u drugom krugu sa prozapadnim sadašnjim predsednikom", piše britanski dnevnik "Tajms".

List "Gardijan" piše da je "ekstremni nacionalista" pobedio u prvom krugu čime se povećavaju šanse za međunarodnu izolaciju i za konflikt na Balkanu oko očekivanog proglašavanja nezavisnosti Kosova. "Pobeda Nikolića...bi se smatrala katastrofom u zapadnoj Evropi i bila bi značajan pomak unazad za evropsku politiku na Balkanu", zaključuje "Gardijan".

Dnevnik "Indipendent" takođe piše da će se za dve nedelje odlučivati da li će Srbija ići ka evropskoj integraciji ili izolaciji. Podseća na ocenu analitičara da velika izlaznost ukazuje na to da su Srbi svesni značaja ovih izbora i da će drugi krug "takoreći biti referendum o budućnosti Srbije".

Извор[уреди]