U Tršiću obeležen Dan maternjeg jezika

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


21. фебруар 2011.
TRSSIĆ, 21. februara 2011. (Beta) - Međunarodni dan jezika, 21. februar obeležen je u ponedeljak u Tršiću - rodnom mestu reformatora srpskog jezika i pisma Vuka Karadžića.

U Vukovoj spomen kući u Tršiću kod Loznice priređen je program koji je bio posvećen lepoti govora. Učenici učenici četvrtog razreda istoimene osnovne lozničke škole sa učiteljicom Zagorkom Belić govorili su brzalice, zagonetke, pripovetke i basne koje je on u svom prosvetiteljskom radu zabeležio.

Program je organizovao Centar za kulturu "Vuk Karadžić" iz Loznice. Direktorka te ustanove Dajana Djedović je istakla da je posebno značajno to što je upravo iz Tršića poslata poruka da je "maternji jezik deo kulturnog identiteta naroda, tačka prepoznavanja, različitosti ali i tolerancije".

"Skrenuli smo pažnju na lepotu maternje melodije, ali i pozvali sve odgovorne da se o jeziku, gramatici, književnosti, lepoti govora povede dodatna stručna briga", kazala je Djedovićeva.

Ona je navela da je "briga o maternjem jeziku način dokazivanja svesti kulturne elite naroda o vlastitom identitetu, ali i veoma osetljivo mesto njene tolerancije prema drugima".


Извор[уреди]