U Srbiju se vratilo oko 1.200 ljudi

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


3. јун 2011.
BEOGRAD, 3. juna 2011. (Beta) - Savet za integraciju povratnika saopštio je u petak da je 2010. godine godine primljeno 3.706 zahteva za vraćanje državljana Srbije, a da je Kancelarija za prihvat na Aerodromu Beograd prihvatila 1.164 povratnika koji su organizovano vraćeni, najviše iz Nemačke, Švedske, Švajcarske i Norveške.

Ostali povratnici vraćeni po osnovu Sporazuma o readmisiji vraćeni su drugim putevima, navodi se u saopštenju izdatom posle sednice Saveta, kojom je predsedavao potpredsednik vlade Jovan Krkobabić.

Od 3.706 zahteva, 2.523 je novih i na njih je blagovremeno odgovoreno, piše u saopštenju.

"Značajan problem, posebno u integraciji povratnika, jeste neznatan iznos sredstava koji pristiže iz zemalja iz kojih se naši građani vraćaju, dok su pod teretom ekonomske krize kapaciteti Vlade Srbije dodatno opterećeni plaćanjem zdravstvene zaštite, školstva, socijalne zaštite i izmirivanjem drugih finansijskih obaveza", dodaje se u saopštenju.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić informisao je Savet o nedavnim razgovorima u Briselu i preneo zadovoljstvo međunarodnih predstavnika što je broj novih azilanata smanjen na trećinu.


Извор[уреди]