U Srbiji svakog dana 15 osoba umre od infarkta

Извор: Викиновости

13. maj 2014.
Beograd/ Srbija (PRobjave) - "U Srbiji svakog dana 15 osoba umre od infarkta miokarda", saopšteno je danas na konferenciji za novinare na početku kampanje „Doživi život“ koju su pokrenula tri stručna lekarska udruženja: Udruženje kardiologa Srbije, Udruženje koronarnih jedinica i Akademski medicinski edukacioni centar (AMEC).

Cilj kampanje je smanjenje stope smrtnosti od bolesti srca i krvnih sudova u Srbiji; ukazivanje na presudni značaj primarne i sekundarne prevencije, putem edukacije zdravstvenih radnika kao i razmene iskustva sa udruženjima radi unapređivanja svakodnevne prakse; jačanje institucionalne podrške; kao i uticanje na poboljšanje kvaliteta lečenja i života obolelih.

Kampanja „Doživi život“ realizuje se pod okriljem globalne strategije 25 by 25 inicirane od strane Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i UN sa ciljem da se do 2025. godine smanji stopa smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti za 25 odsto.

"Na globalnom nivou 30 odsto smrti uzrokovano je bolestima srca i krvnih sudova. Po broju smrtnih ishoda Srbija se nalazi među prva 3 u Evropi, nakon Rusije i Ukrajine", izjavio je prof. dr Zoran Perišić predsednik Udruženja kardiologa Srbije i naglasio: "Neophodno je da udruženim snagama ukažemo na važnost prevencije, kvalitetne dijagnostike i terapije kako bi se spaslo što više života:"

Tim navodima, pridružio se i prof. dr Aleksandar N. Nešković, ispred Udruženja koronarnih jedinica Srbije dodavši: "Naši pacijenti, kao i šira javnost nedovoljno su informisani i upoznati sa bitnim informacijama, koje su često od životne važnosti. Nizak nivo osvešćenosti o faktorima rizika i samoj bolesti, nezdrave životne navike kao i nizak ekonomski standard društva između ostalog doveli su do toga da je najveći broj hospitalizacija u Srbiji vezan za bolesti srca i krvnih sudova."

Prisutnima se obratila i predsednica Udruženja koronarnih jedinica Srbije prof. dr Biljana Putniković unevši optimizam rečima: "U zemljama Zapadne Evrope, poslednjih nekoliko godina došlo je do smanjenja stope smrtnosti od infarkta. Jedan od načina da dugoročno smanjimo stopu mortaliteta svakako je unapređenje Nacionalnog Registra pacijenata obolelih od AKS na kome zajedničkim snagama radimo sa Institutom za javno zdravlje Srbije." S obzirom da se Akademski medicinski edukacioni centar posvetio online edukaciji lekara i medicinskog osoblja direktor ove institucije prof. dr Miloje Tomašević govorio je o novim vidovima edukacije kolega i uputio sve zainteresovane na sajt Udruženja, kao i na sajt kampanje www.dozivizivot.rs. "Odgovornost stručnjaka je velika, kako u dijagnostikovanju, tako i u propisivanju adekvatne terapije, praćenju i eventualnoj hospitalizaciji ili odlučivanju na operativne zahvate", izjavio je prof. dr Tomašević.

Alarmantne statističke podatke saopštila je i mr sc. med. Nataša Mickovski Katalina, ispred Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", pokrovitelja kampanje: "U našoj zemlji svaki treći odrasli stanovnik je svakodnevni pušač, potrošnja soli duplo premašuje preporučene vrednosti, a gojaznost je pisutna kod 23 odsto odraslog stanovništva, povišen krvni pritisak ima 47 odsto ljudi, dok je 68 odsto stanovnika Srbije fizički neaktivno."

Novinar i muzički kritičar Petar Peca Popović podelio je sa prisutnima svoje lično iskustvo: "Nikada se nisam mirio sa činjenicama, već sam se trudio da se protiv njih borim i to tako što sam menjao sebe i svoje životne navike. Prvo i najvažnije je da ne gubite veru u život i u sebe." zaključio je Popović i pozvao prisutne da svako učini koliko može.

Kampanja „Doživi život“ realizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut, a sprovodiće se kontinuirano i intenzivno naredna dva meseca sa ciljem da pokrene i promeni sve društvene aktere.

Извор[уреди]