U Srbiji oko 600.00 osoba boluje od dijabetesa

Извор: Викиновости


14. novembar 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) U Srbiji od dijabetesa boluje 600.000 osoba i taj broj dramatično raste iz godine u godinu te je neophodno uložiti dodatne napore na prevenciji i ranom otkrivanju te bolesti, poručeno je danas sa Dijabetes foruma održanog u Beogradu.

"Dijabetes spada u pet vodećih uzroka smrti u svetu. Njih skoro 360 miliona je oboleleo širom sveta od dijabetesa. U našoj zemlji ima oko 600.000 obolelih, a godišnje umre oko 8.500 ljudi", rekla je Đukić-Dejanović na forumu održanom povodom Svetskog dana dijabetesa.

Prema njenim rečima, u savremenim uslovima života bolest iz godine u godinu nažalost pogađa sve mlađu populaciju.

"Naš zajednički cilj je da sprečimo bolest uvek kada je to moguće, zaštitom svakog pojedinca, s posebno decu i mlade, negovanjem zdravih stilova života, izbegavanjem rizičnih ponašanja kroz prethodno valjano, stručno i dobro osmišljene edukacije šire populacije", rekla je ministarka zdravlja.

Ona je dodala da tip dva dijabetesa može da se spreči zdravom ishranom i fizičkim aktivnostima.

Podsetila je da Srbija ima usvojen nacionalni program prevencije i najavila da će ponovo biti otvorena savetovališta za dijabetes, koja su svojevrsna pomoć lekaru na unapređenju nivoa zdravlja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Predsednik Komisije za prevenciju i kontrolu šećerne bolesti Nebojša Lalić rekao je da je dijabetes tihi ubica, da je u dramatičnom porastu i da predstavlja veliko opterećenje za ekonomiju u svetu, ali da sa druge strane može da se kontroliše, uspori njegov tok i prevenira.


Izvor[уреди]