U Sarajevu razmotriti šta Balkan može dati Evropi

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу

28. април 2010.
BEOGRAD, 28. aprila 2010. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini i potpredsedenik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić ocenili su u sredu u Beogradu da predstojeći skup o zapadnom Balkanu u Sarajevu ne bi trebalo da bude samo formalan sastanak, nego da se tamo razgovara o tome šta taj region može doneti Evropi.

Fratini je posle sastanka s Djelićem u Vladi Srbije rekao novinarima da nije dovoljno da se sastanak samo održi, već da treba razmotriti šta zapadni Balkan može ponuditi Evropi u pogledu investicija i transevropskih i transbalkanskih projekata.

On je rekao da pored ostvarivanja političkih rezultata treba razmotriti i šta Srbija može doneti regionu, kako može pomoći u stabilizaciji prilika u BiH i borbi protiv organizovanog kriminala.

"Jedan politički rezultat za Srbiju svakako je prosledjivanje zahteva za članstvo (Evropskoj) komisiji do letnjih odmora, pre kraja španskog predsedavanja, drugi politički, kao i ekonomski rezultat je početak ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je Italija spremana da ratifikuje čim (evropski) savet da zeleno svetlo", rekao je Fratini.


Извор[уреди]