U Komitetu regiona predstavljeni Vojvodina, Niš i Beograd

Извор: Викиновости


21. септембар 2011.
Брисел-  (Beta) - U Komitetu regiona Evropske unije u sredu su u sklopu „Dana Srbije u Evropskom parlamentu“ predstavljene ekonomske mogućnosti, kultura i istorija Vojvodine, Beograda i Niša, a jedan od čelnika Komiteta Lik Vanden Brande je naglasio da su EU i Komitet veoma spremni da pomognu Srbiji da što pre dođe do članstva u EU.

Srbija jeste učinila dosta, ali, kako je naglasio Vanden Brande, treba još mnogo šta da učini na tom putu.

Vanden Brande, bivši šef Komiteta regiona, a sada predsednik Radne grupe za Zapadni Balkan, istakao je da je i decentralizacija vlasti u Srbiji nešto što je važan zadatak na putu u EU, uz opasku da je nužno da se regioni i centralna vlast uzajamno usaglašavaju i u potpunosti dogovaraju.

EU je spremna da pomogne Srbiji na putu u Evropu. To neće biti lako ali, kako je rekao Vanden Brande, "mi ćemo biti spremni ako vi budete spremni".

Prisutnim funkcionerima EU, diplomatama, privrednicima i kulturnim radnicima Belgije na ovom skupu prikazan je spot o ekonomskim mogućnostima Vojvodine, izuzetno dobrim uslovima za ulaganje kapitala, mogućnostima prevoza i veza sa celom Evropom preko Koridora 10 i Dunava.

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović je takođe predočio kakve sve mogućnosti za ekonomsku saradnju i investicije postoje na području Niša kao centra, kako je kazao, budućeg regiona južna i istočna Srbija.

Извор[уреди]