U Knjaževcu sahranjen sudija Dragiša Cvejić

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


23. mart 2008.
Knjaževac/ Srbija (Beta) - Na gradskom groblju u Knjaževcu u nedelju je sahranjen predsednik Opštinskog suda u Knjaževcu Dragiša Cvejić koji je u petak ubijen u bombaškom napadu.

Cvejić je umro od posledica eksplozije bombe postavljene na kapiji njegove kuće u Knjaževcu, nakon osam sati borbe niških lekara da saniraju teške povrede ekstremiteta i stomaka.

Povodom smrti Cvejića, u zgradi suda i Domu kulture, danas je održana je komemorativna sednica, a u Knjaževcu je proglašen Dan žalosti.

Pored članova porodice, komemoraciji su prisustvovali ministar pravde Dušan Petrović, predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović-Škero sa saradnicima i Cvejićeve kolege.

Ministar pravde Dušan Petrović izjavio je da se vodi opsežna istraga i izrazio uverenje da će se vinovnici tog zločina uskoro naći pred licem pravde.

On je obećao da ce država učiniti sve da na pravi način pomogne porodici sudije Cvejića.

Ministar Petrović je rekao da je u toku izgradnja sistema zaštite u prvosuđu koji će biti završen do kraja ove godine.

"Sistem zaštite biće žavršen do kraja godine i njime će se garantovati bezbednost sudija kakav sada imaju imaju nihove kolege i tužioci u Evropi", kazao je on.

Ministar je naznačio da je u poslednjih 10 meseci u Srbiji udvostručen broj pripadnika sudskih stražara koji prolaze, ili će tek proći opsežan proces obuke.

Prema njegovim rečima, to će dovesti do sigurnosti zgrada sudova i većoj bezbednosti zaposlenih na radnom mestu, ali i na ulici i u stanovima.

Vida Petrović-Škero se zapitala šta je sa ljudima koje sudije treba da štite, ako su i same sudije životno ugrožene.

Ona je ocenila da to upućuje na zaključak da je i sama država u "opasnosti".

Podsetila je da je i pre devet meseci ubijen još jedan sudija u Srbiji, što pokazuje da "imamo veliki problema u zemlji u kojoj se očigledno sudstvo i sudije ne tretiraju kako treba".

Извор[уреди]