U Hrvatskoj privedeno više osoba zbog registra branilaca

Извор: Викиновости

14. април 2010.
ZAGREB, 14. aprila 2010. (Beta) - Pripadnici hrvatske policije u sredu su pretražili stan bivšeg funkcionera Ministarstva odbrane Hrvatske Enesa Felića, a u toku je pretraživanje njegovih radnih prostorija u sklopu istrage o nedavnoj objavi dela registra branilaca na internetu.

Policija i ministarstvo potvrdili su da je u toku kriminalistička istraga nad više vojnih i civilnih osoba s područja Karlovca i Zagreba, a portparol policije Krunoslav Borovec saopštio je da je više osoba i privedeno. On, međutim, nije želeo da govori o imenima i broju.

Hrvatska Vlada i više udruženja branilaca protive se objavi registra pravdajući se zakonskim propisima koji onemogućavaju objavu ličnih podataka, dok se predsednik države zalaže za javno objavljivanje kako bi se sprečile zloupotrebe.

Saborski Odbor za unutrašnju politiku i nacionalnu bezbednost u sredu se većinom glasova založio za objavu registra hrvatskih branilaca. Na popisu ratnih veterana nalazi se više od 500.000 imena. Mediji navode da je u Karlovcu privedeno četvero osumnjičenih, među kojima i Diana Marković, bivša načelnica Kancelarije za odbranu Karlovca i bivša šefica Enesa Felića.


Извор[уреди]