U EU očekuju ishod debate o restituciji i svojini

From Викиновости
Jump to navigation Jump to search


19. септембар 2011.
Брисел-  (Beta) - Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je u ponedeljak u Briselu da je Srbija postigla značajne rezultate u procesu evropske integracije.

File je nakon sastanka sa potpredsednikom srpske vlade Božidarom Đelićem ocenio da su među značajnim rezultatima hapšenje i transfer haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića i usvojanje ključnih zakona.

Značajni koraci su, dodao je File, preduzeti i u pravosuđu gde je u toku proces revizije reizbora sudija i tužilaca.

„Ohrabrio sam Srbiju da iskoristi ovaj trenutak i intenzivira rad na reformama. Posebno, očekujemo napredak u usvajanju nove medijske strategije i zadovoljavajući nastavak procedure ponovnog imenovanja sudija i tužilaca u skladu s dogovorenim kriterijumima“, naveo je komesar za proširenje.

U EU, prema rečima Filea, željno očekuju ishod javne debate o zakonu o restituciji i zakonu o javnoj svojini, kao i dalje rezultate u borbi protiv korupcije.

„Takođe se nadamo da ćemo videti da dijalog s Kosovom donese dodatne važne rezultate i očekujemo da će naredna runda krajem septembrta doneti dalje sporazume. Jasno smo stavili Srbiji na znanje da priznanje Kosova nije formalni uslov za proces evropske integracije, ali da je važno da se tokom vremena postigne normalizacija odnosa Srbije s Kosovom“, istakao je Štefan File nakon susreta s Đelićem.

Извор[edit]

Bookmark-new.svg