U EK nema protivljenja kandidaturi za Srbiju

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


5. октобар 2011.
Брисел-  (Beta) - Mišljenje o kandidaturi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji još nije završeno, izjavio je u sredu u Briselu jedan zvaničnik Evropske komisije, ali je dodao da „teško može da zamisli da će u EK biti protivljenja da se Srbiji odobri status kandidata“.

Na pitanje novinara da li Srbija može očekivati i datum za početak pregovora sa EU, zvaničnik direktorata za proširenje koji je želeo da ostane anoniman, naveo je da je važno da se Srbija vrati za pregovarački sto u dijalogu sa Prištinom.

„Vrlo je važno da se Srbija vrati za pregovarački sto u dijalogu sa Kosovom. To će biti važno za odluku ministara u decembru“, rekao je.

Zvaničnik je istakao da je od velikog uticaja način na koji Srbija pristupa Kosovu i da bi Beograd trebalo da pokuša da se vrati u dijalog sa Prištinom do decembra.

Zvaničnik EK podsetio je da će 12. oktobra Komisija objaviti svoje mišljenje koje je predlog zemljama članicama, ali su one su te koje na kraju odlučuju.

„Mislim da je u ispunjenju političkih kriterijuma Srbija napravila ključni napredak“, rekao je zvaničnik Generalnog direktorata za proširenje EU navodeći kao primer saradnju sa Tribunalom u Hagu u čemu je, kako je ocenio „Srbija napravila mnogo bolji posao nego Hrvatska, da ne pominjemo Kosovo“.

Извор[уреди]