U Bogorodici Ljeviškoj prva liturgija od martovskog nasilja

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

20. март 2010.
PRIZREN, 20. marta 2010. (Beta) - U delimično obnovljenoj crkvi Bogorodice Ljeviške u Prizrenu u subotu je, prvi put od martovskog nasilja 2004. godine, služena sveta liturgija.

Liturgiju su uz prisustvo stotinak vernika služili vladike Atanasije - administrator Eparhije raško-prizrenske, i lipljanski Teodosije.

Posle osvećenja crkve, vladika Teodosije je ocenio da ova liturgija, kojom se vraća život u crkvu, kao i obnova koja je u toku, ne samo Bogorodice Ljeviške već i drugih pravoslavnih svetinja širom Kosova i Metohije, daju veliku nadu srpskom narodu. "SPC obnovom svetinja istovremeno poziva raseljene da se vrate na svoja ognjišta kako u Prizrenu tako i širom pokrajine", rekao vladika Teodosije.

On je dodao i da je uveren da SPC i verni narod neće dozvoliti da srpske svetinje, "kao što bi možda neki koji su bezbožni ili nisu dovoljno naklonjeni" želeli, postanu muzeji i mesta gde bi dolazili samo turisti. "Kako su naši preci i u težim uslovima ostajali ovde vekovima i na nama je da položimo ispit i da opstanemo i zaštitimo svoje svetinje i ognjišta", kazao je vladika.

U Prizrenu od predratnih oko 10.000 danas živi samo 17 Srba.


Извор[уреди]