Пређи на садржај

U 2010. konsolidacija ekonomije Srbije

Извор: Викиновости5. јануар 2010.
BEOGRAD, 5. januara 2010. (Beta) - Međunarodna agencija za utvrđivanje rejtinga Dan i Bredstrit ocenila je u utorak da će 2010. biti godina konsolidacije srpske ekonomije, ali je Srbiji zadržala rejting DiB-a za zemlje za visokim rizikom poslovanja.

Analitičari Dan i Bredstrita u januarskom izveštaju naveli su da se vidi lagani oporavak ekonomije Srbije, ali da ni po najpovoljnijem scenariju u kratkom roku neće biti zabeležen primetan ekonomski rast. "Iako je evidentno da se ekonomija polako oporavlja zarade kompanija su i dalje male i pristup novim pozajmicama kod banaka im je ograničen", navodi se u saopštenju bonitente kuće Rating (www.rating.rs), zastupnika agencije Dan i Bredstrit za Srbiju.

DiB je ocenio da će strane investicije i pozajmice, glavni pokretači potrošnje i investiranja do 2008, kao i uslovi na tržištu rada ostati i dalje oslabljeni, a 2010. biće godina konsolidacije i rebalansiranja ekonomije u Srbiji.

Slaba potražnja na domaćem tržištu će dovesti do daljeg pada i promene načina trgovanja kao i deficita platnog bilansa, ocenjuje se u januarskom izveštaju bonitetne kuće. Kako se navodi, banke u Srbiji biće fokusirane na ograničavanje spornih potraživanja nakon nagle ekspanzije pozajmica zadnjih nekoliko godina, dok će vlada i dalje nastojati da smanji budžetski deficit.


Извор[уреди]