Učešće u gradnji Belena korisno za Srbiju

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


10. јануар 2011.
BEOGRAD, 10. januara 2011. (Beta) - Ministar rudarstva i energetike Srbije Petar Škundrić ocenio je da bi za Srbiju bilo korisno da učeštvuje u izgradnji Nuklearne elektrane Belene u Bugarskoj.

"Srbija bi imala koristi ako bi učestvovala u izgradnji nuklearne centrale Belene u Bugarskoj jer bi imali čistu i jeftiniju energiju nego iz drugih izvora", kazao je Škundrić u intervjuu agenciji Beta.

On je naveo da bi struja iz nuklearke Belene po jeftinijoj, noćnoj tarifi mogla da se iskoristi za punjenje reverzibilnih hidrocentrala.

"Očekujem će pored hidrocentrale 'Bajina Bašta' biti podignuta i reverzibilna hidrocentrala 'Bistrica' i time se poboljša ukupna energetsku stabilnost Srbije i poveća mogućnost izvoza struje", kazao je Škundrić. On je naveo da bi Srbija bi u tim uslovima mogla da izveze dva ili tri puta više struje nego sada.

Srpski ministar energetike je kazao da je Srbija principijelno prihvatila ponudu Bugarske da bude od jedan od partnera u gradnji nuklearne elektrane Belene, ali da se nije razgovaralo o visini učešća niti o uslovima.


Извор[уреди]