Пређи на садржај

Učešće Srbije u izgradnji nuklerke nerealno

Извор: Викиновости


27. децембар 2010.
BEOGRAD, 27. decembra 2010. (Beta) - Ministar životne sredine i prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić ocenio je u ponedeljak da pitanje učešća Srbije u izgradnji nuklearke Belene u Bugarskoj u ovom trenutku nije realno.

Dulić je u intervjuu agenciji Beta kazao da je mnogo više rasprave o tome bilo u medijima nego što je bilo na nivou vlade i dodao da Srbija ne treba da razmišlja o izgradnji nuklearki, dok god ne iskoristi sve resurse obnovljivih izvora energije.

"Srbija treba da razmišlja da nadoknadi energetski deficit iz obnovljivih izvora energije, jer ima ogromne potencijale u oblasti biomase i hidropotencijala", kazao je Dulić.

Podsećajući da do 2015. godine, Srbija ima moratorijum na bilo kakvo učešće u izgradnji nukleralnih postrojenja, Dulić je kazao da Srbija ima problem i u nedostatku stručnih kadrova. "Zato mislim da je prerano otvoreno to pitanje", kazao je Dulić.

Ministar energetike Petar Škundrić je u nekoliko navrata saopštio da je Srbija zainteresovana za učešće u izgradnji nuklearke u Bugarskoj, te da čeka da im Bugarska dostavi studiju izgradnje.


Извор[уреди]