Turski džez sastav na Nišvilu

Извор: Викиновости


14. avgust 2012.
Beograd/ Srbija (PRobjave) - Poznati turski džez sastav, EF Septet, nastupiće u petak, 17.avgusta, na ovogodišnjem džez festivalu Nišvil (Nishville) koji se održava u niškoj Tvrđavi i paralelno u još pet gradova u Srbiji od 14. do 19. avgusta 2012.

Turski sastav EF Septet će se takođe predstaviti publici u Nišu i u okviru besplatnih programa na podnevnoj ceremoniji otvaranja na Matine stejdžu i iste večeri (četvrtak, 16.avgust), na Open stejdžu u Tvrđavi. Lider sastava, Emin Findikolglu, pijanista, kompozitor i univerzitetski profesor, (čiji su inicijali u nazivu benda) je jedan od najznačajnijih turskih džez muzučara.

Za vreme trajanja festivala na 10 bina biće održano 80 koncerata sa više od 400 izvođača.

Osim zabavnog ovaj festival ima i edukativni karaktera zbog brojnih pratećih programa kao što su izložbe slika, promocije knjiga, i radionice na kojima svetske zvezde drže časove studentima muzike.

Kancelarija za kulturu i turizam Republike Turske je pokrovitelj nastupa EF Septeta. Za više informacija o festivalu posetite sajt www.nisville.com

Činjenice i podaci: Nišvil • Najposećeniji džez festival jugoistočne Evrope – 100 000 ljudi za 4 dana festivala • Prvi put održan 2006. godine • Najpoznatiji džez magazin na svetu "Downbeat" ga je ocenio kao festival koji na najbolji mogući način promoviše spoj američkog džeza sa muzičkom tradicijom Balkana • Neki od izvođača koji su nastupali prethodnih godina: Billy Cobham, Roy Hargrove, Tom Harrell, Solomon Burke, Candy Dulfer, Miroslav Vitous, dr Donald Byrd, Mingus Dynasty, Grace Kelly, Joe "Defunkt" Bowie, Incognito, The Brand New Heavies, Yildiz Ibrahimova, Duško Gojković, Jamie Davis, Šaban Bajramović, Esma Redžepova… Emin Findikoglu • Rođen u Istanbulu 1940. godine • 1962 – 1966 bio je stipendista muzičke škole Berkli u Bostonu gde je diplomirao kompoziciju i aranžiranje • 1985. osniva Međunarodni džez festival BILASK, prvi takve vrste u Istanbulu

Извор[уреди]