Tužilaštvo traži zabranu SNP 1389

Извор: Викиновости


17. april 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) - Srpsko Republičko tužilaštvo predložilo je u utorak Ustavnom sudu da zabrani organizaciju "SNP - 1389" zbog stalnog delovanja usmerenog na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje Ustavom zajamčenih prava i izazivanja nacionalne, verske, rasne i seksualne mržnje i diskriminacije.

„'SNP 1389' je konsekventno i kontinuirano ugrožavao ljudska prava i slobode, učestovao u nasilju i proklamovao mržnju prema drugim narodima i LGBT populaciji“, rekla je zamenica republičkog tužioca Gordana Janićijević u raspravi pred Ustavnim sudom.

Tužilaštvo je zatražilo zabranu registrovane organizacije „SNP 1389“ koju predstavlja Miša Vacić, i zabranu neregistrovanig organizacija „SNP Naši“ iz Aranđelovca i „SNP Naši 1389“.

Gordana Janićijević je rekla da je organizacija često menjala nazive da bi izbegla postupak zabrane.

„Ciljevi udruženja objavljeni na njihovom sajtu su i 'oslobođenje i ujedinjenje svih srpskih zemalja u jednu državu' - Srbija, Crna Gora, Makedonija, Republika Srpska i Federacija BiH, bivša Republika srpska Krajina i severna Albanija - čime se implicira upotreba nasilja jer ugrožava teritorijalni integritet susednih država i narušava dobrosusedske odnose“, kazala je Janićijević.

Ona je navela i da je na sajtu „SNP 1389“ objavljeno „srećan vam 11. jul, dan oslobođenja Srebrenice“ čime je širena mržnja prema Bošnjacima, a veličani su ljudi odgovorni za najteže zločine.

Raspravi u Ustavnom sudu prisustovali su vođa "Obraza" Mladen Obradović i aktivisti „SNP 1389“, koji su delili propagandni materijal te organizacije kojim je Vacić predstavljen kao nosilac liste „SNP 1389 - Novi Beograd zna“ za predstojeće lokalne izbore.

Извор[уреди]