Tužilaštvo pokreće postupke za Oluju

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


21. novembar 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) Tužilaštvo Srbije za ratne zločine pokrenuće pet predmeta za zločine nad civilnim stanovništvom tokom akcije hrvatske vojske i policije „Oluja“ 1995. godine, najavio je tužilac Vladimir Vukčević.

U intervjuu najnovijem broju Novog magazina, Vukčević je rekao da tužilaštvo pokretanjem postupaka u Srbiji čini sve da zločini tokom „Oluje“ ne ostanu nekažnjeni.

„Na taj način pokušaćemo da ispravimo duboko neprihvatajuću presudu trojice sudija petočlanog veća Haškog tribunala“, rekao je on.

Prema Vukčeviću, oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Antu Gotovini i Mladenu Markaču pokazuje da je ozbiljno ugrožen princip kažnjivosti ratnih zločina, jer je reč o jednom od najvećih ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, o ubistvima, proterivanjima i ugroženosti više stotina hiljada ljudi, a da za to niko nije odgovarao.

„Čekali smo pravnosnažnost presude Gotovini i Markaču pred Haškim tribunalom, gde je izveden veliki broj relevantnih dokaza na kojima je bila zasnovana i prvostepena odluka. Naši predmeti se ne ograničavaju samo na četiri grada na koja se odnosila optužnica u Hagu, u našim predmetima ima još sedam drugih lokacija“, rekao je Vukčević.

Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg