Tužilaštvo štiti ratne zločince

Извор: Викиновости16. септембар 2011.
(Beta) - Trojica bivših pripadnika posebnih jedinica policije, koji su svedočili o ratnim zločinima koje su činili pojedini pripadnici srpske policije na ratištima širom bivše SFRJ, optužili su u petak Jedinicu za zaštitu svedoka i Tužilaštvo za ratne zločine da zapravo štite ratne zločince.

Policajci su na Konferenciji o domaćim suđenjima za ratne zločine u Beogradu ispričali da su svojim očima gledali na ratištima kako pojedini srpski policajci čine teške ratne zločine i da su odlučili da o tome svedoče i daju iskaze Tužilaštvu za ratne zločine.

Optužili su Tužilaštvo da je ono otkrilo njihov identitet, iako im je garantovana zaštita.

„Gledao sam svojim očima kako ubijaju metkom u čelo decu mlađu od 13 godina, kako siluju žene, ubijaju civile. A oni koji su naredjivali te zločine su u međuvremenu napredovali“, ispričao je bivši pripadnik Specijalnih antiterorističkih snaga (SAJ) MUP-a Srbije Bojan Zlatković.

Zlatković je naveo da je svedočio pred Tužilaštvom za ratne zločine 2006. godine i da je potom prošao kroz "golgotu i torturu", nakon što je ubačen u program zaštite svedoka, za šta je okrivio Jedinicu za zaštitu svedoka.

Zlatković, kao i penzionisani policajci Jovan Golubović i Slobodan Stojanović, ispričali su da su u svojim sredinama etiketirani kao "izdajnici", zbog toga što su hteli da svedoče o ratnim zločinima koje su videli.

Извор[уреди]