Tužbe treba povući

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу23. јануар 2010.
ZAGREB, 23. januara 2010. (Beta) - Predsednica hrvatskog Nacionalnog odbora za praćenje pregovora sa EU Vesna Pusić založila se za povlačenje međusobnih tužbi Hrvatske i Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu i izrazila očekivanje da će novoizabrani predsednik Hrvatske učiniti nešto na tom planu.

"Moje je mišljenje da bi te tužbe trebalo povući. Ništa neće promeniti ono što se dogodilo. Ljudi koji su odgovorni i krivi - ili su mrtvi ili će do tog vremena biti vrlo stari ili mrtvi, a mi time ostavljamo kamen smutnje generacijama koje dolaze", rekla je Pusić u intervjuu agenciji Beta.

Pusić je ocenila da bi povlačenje tužbi doprinelo poboljšanju odnosa u regionu i da bi to pitanje trebalo rešiti pre nego što Srbija počne proces pristupanja EU jer je "gotovo neizbežno" da bi se to odrazilo na njen proces evropske integracije. Eventualno odustajanje od tužbi, smatra Pusić, ni Srbiju ni Hrvatsku međutim ne oslobađa obaveze da "očiste svoja društva i kolektivne savesti".

Ona kaže da Srbija i Hrvatska treba da razgovaraju i o drugim otovrenim pitanjima, kao što je granica, ali ističe da Hrvatska prema Srbiji ne treba da ponavalja svoje iskustvo sa Slovenijom. Pusić smatra da je u Hrvatskoj "konačno došlo do spoznaje da nema stabilne kuće bez stabilnog susedstva i da je interes i Hrvatske i svake zemlje u regiji da i njeni susedi što pre počnu stabilno da funkcionišu po nekim zajedničkim kriterijumima, a to su evropski kriterijumi".


Извор[уреди]