Tužba protiv Srbije zbog pritvora Vučurevića

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


19. јун 2011.
BEOGRAD, 19. juna 2011. (Beta) - Predsednik Opštine Trebinje u vreme rata u BiH 1992-95. Božidar Vučurević razmatra mogućnost tužbe protiv Srbije zbog nezakonitog i neosnovanog zadržavanja u pritvoru, izjavio je u nedelju njegov advokat Vladimir Božović.

Božović rekao da je Vučurević bio zadržan u pritvoru više od dva i po meseca, suprotno srpskom Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i konvencijama o zaštiti ljudskih prava, saopštila je Srpska napredna stranka.

"Ozbiljno razmatramo podnošenje tužbe protiv države Srbije zbog izuzetno narušenog zdravstvenog stanja Božidara Vučurevića", rekao je Božović i dodao da Vučurević ima problema sa srcem i pritiskom.

Božović je kritikovao pravosuđe u Srbiji i naveo da je Vučurević u petak pušten iz pritvora, jer je istražni sudija Višeg suda uvažio razloge za puštanje na slobodu koje je prethodno Apelacioni sud odbio.

Vučurević je uhapšen 4. aprila na graničnom prelazu Karakaj, a pred Višim sudom u Beogradu u toku je ekstradicioni postupak po zahtevima Bosne i Hercegovine i Hrvatske koje ga terete za ratne zločine.


Извор[уреди]