Tropska oluja Ajk stigla do Teksasa

Извор: ВикиновостиVašington (Bloomberg / Glas Amerike / Vikipedija) Vlasti su upozorile stanovnike pojedinih delova grada Galvestona da će biti součeni sa sigurnom smrću ukoliko se ne evakuišu pre naleta uragana Ajk koji je pogodio to područje danas ujutro.

друге вести о тропским олујама
evakuacija iz ugroženih podlručja

[[Image:|196px|fotografija prikazuje jedinice avijacije SAD kako evakuišu pacijenta iz Teksasa]]

Stotine hiljada stanovnika već su napustile priobalni deo Meksičkog zaliva. Nacionalni centar za uragane saopštio je da će se vremenske prilike duž priobalnog područja ubrzo pogoršati, uprkos tome što se udar oluje ne očekuje u narednih nekoliko sati.

Buš, koji je razgovarao sa guvernerom Teksasa i saveznim zvaničnicima, kazao je da će pažljivo pratiti situaciju u tom delu Sjedinjenih Američkih Država.

Tropska oluja Ajk je udarila u obalu Teksasa kao uragan druge kategorije sa brzinom vetrova od 175 km/h, prisilivši više od milion stanovnika okoline Hjustona da napuste svoje domove.

Ajk je prva oluja koja je pogodila veliko gradsko područje još od tropske oluje Katarina, koja je uništila Nju Orleans 2005. godine. Ajk, koji je stigao do Galvestona u 2:10 ujutro po lokalnom vremenu, ima potencijal da napravi štete u iznosu od 25 milijardi dolara, čime bi se po načinjenoj šteti našao odmah iza Katarine u istoriji SAD.

Uragan Ajk je deveta imenovana oluja, peti uragan, treći veliki uragan i drugi koji je dostigao kategoriju 4 u Atlantskoj uraganskoj sezoni za 2008. godinu. U pitanju je uragan tipa Kape Verde, koji je nastao kao tropski poremećaj blizu obale Afrike krajem avgusta, potom je pomerao prema jugu Kape Verdea i polako razvijao. 1. septembra je postao tropska oluja zapadno od ostrva Kape Verde.

kretanje tropske oluje Ajk

Izvori[уреди]

Викимедија остава
Викимедија остава
Викимедија остава има још мултимедија фајлова сродних са: