Trifunović:Srbija,Hrvatska i Slovenija složno me progone

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

14. јул 2010.
BEOGRAD, 14. jula 2010. (Beta) - Srbija, Hrvatska i Slovenija su tokom proteklog perioda bile u raznim političkim razmiricama, pa i oružanim sukobima, ali su se po jednom pitanju dobro slagale - sve tri zemlje su u nekom trenutku podigle optužnicu protiv generala bivše JNA Vladimira Trifunovića.

"Srbija, Hrvatska i Slovenija mene složno progone ili su progonile iako su bili istovremeno u sukobu - političkom, ekonomskom i vojnom. Samo su složni da mene progone", rekao je Trifunović agenciji Beta povodom informacije da će mu u Sloveniji na jesen biti suđeno za zločin nad civilnim stanovništvom.

Okružno tužilaštvo u Murskoj Soboti u sredu je potvrdilo da je podiglo optužnice protiv oficira bivše JNA, generala Trifunovića i pukovnika Berislava Popova za ratni zločin nad civilnim stanovništvom prilikom intervencije JNA u Sloveniji 1991. godine.

U Srbiji je u martu obustavljen krivični postupak protiv generala Trifunovića, nakon što je Vrhovni sud Srbije u januaru ukinuo presudu kojom je on, kao bivši komandant Varaždinskog korpusa, zbog predaje kasarne osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu. U Hrvatskoj je tokom devedesetih godina general Trifunović pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina protiv civila, odnosno razaranja Varaždina.

"I sada kada me je Srbija formalno oslobodila, poništila sve presude protiv mene i proglasila me da sam nevin, Slovenija se aktivirala da mi sudi, iako je Slovenija vodila istragu od jula 1995. sve do proleća 1998. i u proleće 1998. podnela optužnicu", dodao je. Trifunović je rekao da je odgovorio na slovenačku optužnicu koju je dobio u drugoj polovini 1998, ali da njemu nikada na to nije stigao odgovor.


Извор[уреди]